Nasza dzisiejsza dieta składa się z najróżniejszych produktów, które w mniejszym lub większym stopniu zawierają w sobie przeróżne konserwanty. Producenci dołączają je do składników, aby finalnie produkt miał dłuższą datę przydatności, smakował lepiej, czy też „zawierał więcej dobroczynnych składników”. Niestety w rzeczywistości sprawa wygląda nieco inaczej. Takie przetworzone produkty mogą powodować u nas różne dolegliwości, a nawet prowadzić do chorób układu pokarmowego – między innymi raka.
Jednym ze sposobów na określenie, czy w naszym układzie pokarmowym dzieją się niepożądane rzeczy, jest poddanie się zabiegowi kolonoskopii. Do niego jednak trzeba się bardzo dobrze przygotować, ponieważ jest dość specyficzny i głównym kanałem, przez który się ją wykonuje, jest odbyt. Co to jest kolonoskopia i jak należy się do niej przygotować? Jak wygląda dieta przed kolonoskopią?
Spis treści
Odrobina teorii – czym jest kolonoskopia?
Badanie kolonoskopowe to badanie endoskopowe, które wykonuje się w celu określenia, czy też rozpoznania ewentualnych zmian w końcowym odcinku jelita cienkiego oraz całego jelita grubego. To badanie wykonywane gastroenterolog i nie należy ono do najprzyjemniejszych. Polega na wprowadzeniu do odbytu kolonoskopu, czyli specjalnego urządzenia, które wygląda, jak długi kabel – kabel ten ma na końcu kamerę. Lekarz wykonujący taki zabieg – może to być wspomniany wcześniej gastroenterolog lub inny lekarz, który jest do tego uprawniony – jest w stanie określić, czy dolnych odcinkach przewodu pokarmowego nie występują żadne zmiany, polipy i inne tego typu narośle.
Badanie to wykonuje się obowiązkowo u osób powyżej 50. roku życia oraz u innych pacjentów, którzy mieli w swojej rodzinie przypadki nowotworów, właśnie w obrębie jelit i przewodu pokarmowego. Jakie są zatem inne wskazania, aby poddać się badaniu kolonoskopowemu? Przede wszystkim:
– IBS, czyli Zespół Jelita Wrażliwego,
– ból przy wypróżnianiu,
– silne biegunki oraz częste zaparcia,
– krwawienie z odbytu,
– polipy, zmiany ropne, wrzody, zapalenia,
– anemia,
– niezidentyfikowana i szybka utrata masy ciała.
Dieta przed kolonoskopią – o czym należy pamiętać?
W kolonoskopii chodzi o to, aby wprowadzić do odbytu przewód zakończony kamerą o niewielkich rozmiarach. Do zabiegu należy się odpowiednio przygotować i rozpocząć dietę już na siedem dni przed planowanym zabiegiem. W tym czasie należy zrezygnować ze wszystkich ciężkich potraw i spożywać wyłącznie niskokaloryczne obiady i inne posiłki, które nie będą prowadzić do niestrawności.
Na pięć dni przed zabiegiem posiłki osoby, która przygotowuje się do zabiegu kolonoskopii, powinny być przygotowywane wyłącznie na parze lub być gotowane. Ważne, aby ograniczyć również produkty z dużą zawartością błonnika – ten bowiem może osadzać się na ścianach w jelicie grubym, co może bardzo utrudnić badanie.
W kolejnych dniach należy już tylko zaostrzać dietę. Nie powinno spożywać się już wtedy żadnych produktów oraz potraw, a większość pokarmów powinna mieć postać płynną. Na kilka dni, a właściwie na jeden dzień przed zabiegiem należy przyjmować tylko i wyłącznie płyny, a w razie silnego uczucia głodu, można sięgać po kisiele i kleiki.
Kolonoskopia to jeden z najskuteczniejszych zabiegów, które pozwalają prawie w stu procentach określić zmiany w przewodzie pokarmowym u chorego. Jednak – niestety – trzeba się trochę przemęczyć przed jej wykonaniem i stosować się do dość rygorystycznej diety. Niemniej jednak jest skuteczny, więc warto.